VerzuimWeg. Ziekte overkomt je, verzuim is een keuze.

Film

Mark Vletter: Chief Happy People en spreker tijdens het symposium Druk met Werkgeluk

Waar VoIP-telefonie (bellen via internet) anno 2017 gemeengoed is, stond het product elf jaar geleden nog in de kinderschoenen. Mark had, samen met zijn studiegenoten, een online telefooncentrale ontwikkeld. Een product waar Mark als enige van zijn afstudeergroep toekomst in zag. In 2006 werd Voys, als spin-off van TNO, ‘onafhankelijk’ en kon Mark als kersverse ondernemer aan de slag. In de jaren na de verzelfstandiging sleutelde Vletter flink aan zijn product, nam hij zijn eerste collega’s aan en ging hij op zoek naar de juiste klanten. Niet zonder resultaat: Voys groeide gestaag.

Tijd voor een manager?

In 2012 bereikte Voys het punt waarop in traditionele organisaties een manager aangesteld zou worden. Mark informeerde bij kennissen, vrienden en collega-ondernemers naar wat een goede manager precies moet kunnen. Hij kwam er al gauw achter dat de beste managers zich doorgaans niet met het werk van de medewerkers bemoeien. “Waarom zijn ze dan nodig?”, vroeg hij zich af. Mark stortte zich in de wereld van alternatieve organisatievormen en kwam al gauw Ricardo Semlers ‘Semco’ tegen: een organisatie met een alternatief organisatiemodel, zonder managers en functies. “Een model dat goed leek te passen bij de cultuur van Voys, doordat het gebaseerd is op vertrouwen en vrijheid in plaats van controle en regels”. Mark en zijn collega’s besloten dat ook de groei van Voys niet gefaciliteerd zou worden door managers en functies. In plaats daarvan kozen ze ervoor het Voys model te introduceren, een organisatiemodel zo plat als een dubbeltje.

Gelukkige medewerkers = gelukkige klanten

Hoewel het veel pionieren is, zo’n zelfbedacht organisatiemodel, bleek de introductie ervan een gouden greep te zijn. Vanuit Voys zijn inmiddels een aantal andere bedrijven ontstaan en werken ruim 90 medewerkers iedere dag zonder aansturing van een managers en zonder functieomschrijving in en aan de organisatie. Totale chaos? Integendeel. Het Voys model is geëvolueerd tot een volwaardig en zeer gestructureerd organisatiemodel. Bovendien heeft het model een grote rol gespeeld in de groei, “want gelukkige medewerkers zorgen voor gelukkige klanten”.

Die structuur en orde is voornamelijk te danken aan het in 2015 geïntroduceerde Holacracy; “een soort besturingssysteem voor je organisatie, waarin rollen, verantwoordelijkheden en vrijheid centraal staan”. Vletter heeft zijn bevoegdheden als oprichter / eigenaar overgedragen aan de organisatie en vervult sindsdien, net als zijn collega’s, een aantal rollen. Zeggenschap over de organisatie heeft hij niet; die ligt verspreid in de organisatie en bij de collega’s die van een specifiek onderwerp het meeste afweten. Vletter is daarmee geen baas meer in zijn eigen organisaties. Wel vervult hij een aantal rollen. Een van de rollen waarin hij zeggenschap en verantwoordelijkheid heeft, is de rol van activator, waarin Mark zijn collega’s coacht en ondersteunt om goede ideeën om te zetten naar concrete plannen en acties.

Wacht niet langer!
Aanmelden

De verhalenverteller

elukkig voor ons vervult Mark ook de rol van verhalenverteller. Op 21 september staat hij daarom bij ons op het podium en vertelt hij hoe en waarom hij en zijn collega’s dagelijks aan een organisatie werken waarin niet de winst, maar het streven naar gelukkige medewerkers centraal staat. Een streven dat natuurlijk fantastisch klinkt, maar wat tegelijkertijd hard werken is. Want hoe zorg je ervoor dat medewerkers iedere dag met plezier naar hun werk gaan en zich prettig (blijven) voelen bij het werk wat ze doen?
Gijs Nillessen heeft als dagvoorzitter de schone taak om Mark uit te horen en ervoor te zorgen dat al jouw vragen beantwoord worden. Daarbij komen niet alleen de succesverhalen aan bod, maar krijg je ook de fouten, hobbels en moeilijkheden te horen. Kortom: een eerlijk verhaal over werkgeluk, inzetbaarheid, alternatieve organisatievormen en de onmisbare tools veiligheid, vrijheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid.

Nog niet aangemeld? Doe dat dan gauw!

Gijs Nillessen heeft als dagvoorzitter de schone taak om ervoor te zorgen dat al jouw vragen beantwoord worden. Naast Mark Vletter, hoort Gijs die dag de volgende sprekers uit:

Gerard Kemkers heeft als schaatscoach talenten als Sven Kramer en Ireen Wüst naar ongekende wereldsuccessen begeleid. Tegenwoordig is Gerard verbonden aan FC Groningen in de rol van manager topsport en talentontwikkeling. Op 21 september neemt hij je mee in de wereld van talentontwikkeling, omgang met tegenslagen, teambuilding en samenwerking.
Ronald Smit heeft de Gemeente Hollands Kroon ‘zo gek’ gekregen om managementfuncties te schrappen en ambtenaren de volledige vrijheid te geven hun werk in te vullen zoals zij denken dat goed is. Totale chaos en wanorde? Integendeel: de nieuwe organisatievorm heeft de gemeente geen windeieren gelegd. Ronald vertelt over het pad dat hij en zijn collega’s bewandelden, dat zeker niet vrij was van beren, hobbels en andere gevaren.
Peter Essens is de man die op 21 september wetenschappelijke houvast biedt. Leuk, die nieuwe werkvormen om werkgeluk en inzetbaarheid van collega’s te faciliteren, maar wat zegt de wetenschap hierover? De aan de Rijksuniversiteit Groningen en TNO verbonden onderzoeker vertelt je of en onder welke voorwaarden deze organisatievormen effectief kunnen zijn.

Vrijheid, verantwoordelijkheid, vertrouwen en veiligheid zijn daarbij de vier belangrijkste randvoorwaarden. Randvoorwaarden die nauw met elkaar samenhangen en een onderlinge afhankelijkheid kennen. Immers; als er geen vertrouwen is, komen ook vrijheid en verantwoordelijkheid in het geding – en als je je als medewerker niet veilig voelt, neem je niet of minder snel de verantwoordelijkheid op je.

Aanmelden voor symposium

Direct contact

Stedumermaar 6
9735 AC  GRONINGEN

T: 050 - 317 65 25
E:

F: 050 - 317 65 35
KvK: 02086372