VerzuimWeg. Ziekte overkomt je, verzuim is een keuze.

Bootcamp vanaf kantoor!

'Practice what you preach’, zijn wij - de medewerkers van VerzuimWeg en keesz - de afgelopen weken zelf aan de slag gegaan met onze eigen adviezen. Dat moet ons als arbodienst makkelijk afgaan. Toch? Je leest het hier.

Waarom meer bewegen?  
Minder zitten en vaker bewegen verbetert de algemene gezondheid. Regelmatig bewegen is goed voor het brein. Het geheugen krijgt een boost en het vermogen om te focussen groeit. 
De richtlijn is om minstens 30 minuten te bewegen per dag. Dat klinkt niet veel maar toch is het voor veel mensen lastig haalbaar. Mensen die op kantoorwerken zitten gedurende dag meer op hun billen dan dat ze op hun benen staan. En dat is natuurlijk voor ons als arbodienst niet anders.

Sporten op het werk
Wij besloten in juni een sportactiviteit aan te gaan bieden om onze medewerkers te stimuleren om meer te bewegen. Als werkgever bieden we al bedrijfsfitness maar sporten op de werkplek is laagdrempeliger en het scheelt mensen tijd.  Bovendien is sporten met collega’s ook gewoon gezellig en leuk denken wij.  

Wij hebben geen fitnessruimte of plaats voor een loopband op kantoor. Maar dat hoeft geen belemmering te zijn. De omgeving van ons kantoor biedt voldoende mogelijkheden om buiten te sporten. Daarom hebben wij personal trainer en triatleet John Knol van Nova Optimum uitgenodigd om ons te laten kennismaken met de veelzijdige sport bootcamp.

Bootcamp
Wij kozen voor bootcamp omdat deze sport je niet alleen laat bewegen maar ook de grote spiergroepen aanspreekt en zicht richt op de core. Dit zijn juist de spieren die verslappen bij veel zitten. De core-spieren zorgen voor balans en stabiliteit van het lichaam en de core-spieren geven bescherming aan het centraal zenuwstelsel. Goed onderhouden core-spieren vormen de basis voor het beoefenen van andere sporten zoals bijvoorbeeld wandelen, fietsen en hardlopen en zijn daarom een heel goed vertrekpunt!

Geef het goede voorbeeld
Een goed idee vraagt nog steeds om een goede uitvoering. We hebben tijdens onze wekelijkse “stand-up” besproken hoe we dit plan het beste konden uitrollen. Naast de teammanagers was ook onze directeur Kasper van der Molen aanwezig. Als vitaliteit een speerpunt is binnen de organisatie, is het belangrijk dat dit wordt uitgedragen door management en directie, oftewel ‘Practice what you preach’.

Campagne vooraf
We hebben ons zelf de vraag gesteld: hoe kunnen we zo veel mogelijk medewerkers bereiken? Communicatie bleek het sleutelwoord. Om mensen enthousiast te maken hebben we een campagne opgezet met nieuwsbrieven en posters met als onderwerp: Doe jij ook mee? Steeds is de nadruk gelegd op laagdrempelig deelnemen en werd er benoemd dat er gesport kon worden op ieder niveau.
De posters bleken een succes. Bootcamp werd het gesprekonderwerp van de dag. De meeste gestelde vraag die voorbijkwam was: Doe jij mee? En dat was precies de bedoeling! Maar ook andere vragen hielden de collega's bezig: Gaat het door als het regent? Wat doe jij aan dinsdag? Moet je een waterflesje mee?

Sport was een paar dagen onderwerp van gesprek, daar lag de eerste winst!

De eerste les
Op dinsdag 6 september was het dan echt zo ver. Een beetje onwennig en met veel gegiechel stonden we om 17.00 startklaar bij ons kantoor.
Trainer John Knol deed een korte introductie en daarna gingen we gelijk in looppas rondom het kantoorgebouw, iedereen op zijn eigen tempo. Onze directeur Kasper van der Molen deed natuurlijk ook mee en heeft vol overgave zijn rol als “vaandeldrager” ingevuld. Buikspieren, armen, benen en rug, alle spiergroepen kwamen voorbij en de bankjes naast ons kantoor bleken prima te fungeren als “fitnessapparaten”.
Precies een uur later stonden we met rode gezichten en bezwete T-shirts weer bij de ingang. Voor de meesten nog net op tijd om het avondeten te halen of om tijd te zijn bij de crèche.

De evaluatie
Natuurlijk stond de evaluatie van de eerste les op de agenda van de eerstvolgende “stand up”. De teammanagers hebben rondgevraagd bij de collega’s: De algemene conclusie was positief. De les was leuk, uitdagend en haalbaar voor alle deelnemers dus zeker een succes te noemen.

“Het is vooral lekker dat je om 18.00 klaar bent met zowel werk als sport, je hebt dan je hele avond nog voor je. En ik vond het leuk om met mijn collega’s om te gaan in een totaal ander setting dan kantoor”.  

Gerda Heller, medisch secretariaat

Waar verbeteren? 
Bij de deelnemers zat ook gelijk een aandachtspunt: We hadden gehoopt op een iets grotere groep collega’s, de grote vraag daarin was vooral: Waar waren de mannen?  
Hoewel we hadden gekozen voor een stoere training bleek de les vooral vrouwen aan te trekken. Kasper en Stefan stonden dapper op het grasveld maar de andere mannen liepen, hoewel zeer enthousiast zwaaiend, om 17.30 uur vanuit de deur in één streep naar de auto!

Hebben mannen dan geen beweging nodig? Durven ze niet? Na de eerste grappen besloten we dat we dit verder moeten onderzoeken. Misschien ligt het aan de manier van communiceren of kijken mannen eerst even “de kat uit de boom”. We zullen het snel merken, de volgende bootcamp staat dinsdag weer op het programma!

Hoe nu verder
Benieuwd hoe wij verder gaan met bewegen op kantoor? Dat lees je binnenkort!

Wil je meer weten over fitte en vitale medewerkers of wil je kennismaken met bootcamp op kantoor? Bel ons! 

Door: Berber Golsteijn 

Terug naar overzicht

Direct contact

Stedumermaar 6
9735 AC  GRONINGEN

T: 050 - 317 65 25
E:

F: 050 - 317 65 35
KvK: 02086372