VerzuimWeg. Ziekte overkomt je, verzuim is een keuze.

Hoge temperaturen hebben invloed op de veiligheid en productiviteit

De komende periode wordt een aanhoudende periode van warme en een sterkere zonkracht verwacht. 

Hoge temperaturen vormen vooral een gezondheidsrisico voor ouderen, zwangere vrouwen, mensen met overgewicht en chronisch zieken. Daaronder vallen ook mensen met long- of hartproblemen en mensen die medicijnen tegen een hoge bloeddruk gebruiken. 

Voor mensen die buiten werken moet er nog meer aandacht zijn voor het beschermen van de huid. Uv-stralingen is er altijd maar het grootste risico vormt schade aan huidcellen door verbranding en dit risico neemt fors toe bij een hoge zonkracht. 

De stijging van de temperatuur heeft ook effect heeft op de productiviteit. Bij warmte neemt ook het concentratievermogen af. Dit vormt een extra risico op ongevallen. 

De regelgeving voor werken in extreme temperaturen is vastgelegd in het Arbobesluit, artikel 6.1.  In dit artikel staat dat ‘er alles aan gedaan moet worden om gezondheidsklachten en -schade te voorkomen’. Als werkgever moet je dus zorgen voor een veilig en gezond werkklimaat. 

Het Nationaal Hitteplan vindt u hier op de website van het RIVM. 

Waar veel bedrijfspanden airco hebben, is dat bij de meeste woonhuizen niet het geval. De meest ideale temperatuur om te werken in de zomer ligt tussen de 23 en 26˚C. Het goed reguleren van de temperatuur in een woonhuis is in de zomerperiode lastig terwijl het kantoor vaak meer verkoeling biedt. 

Onze arbeidhygiënist kan helpen bij het verbeteren van het klimaat, de ventilatie en de hittebelasting zodat uw medewerkers ook veilig werken met hoge temperaturen.

Wordt er wel thuis gewerkt?
Bekijk hier ook de video: Bedrijfsarts Arjen Nijboer bij RTV Noord "thuiswerkern met hoge temperaturen".

Creëren met deze tips de meest optimale omstandigheden voor de thuiswerkplek:

Tijdstip 
Begin ’s ochtends, als het kan, eerder met werken. In de ochtend zijn de meeste mensen productiever en is de temperatuur nog niet al te hoog.

Slim plannen
Begin de dag met de taken waarvoor de meeste concentratie nodig is, dan is het nog koel. Je bewaart hierdoor automatisch de eenvoudigere klussen voor het warmste moment van de dag.

Ventilatie 
Ventileer de woning als de buitenlucht nog koel is, ook de ruimtes waarin niet gewerkt wordt. Daarmee trekt de warmte uit de woning. Sluit de ramen weer als de temperatuur buiten stijgt.

Ventilator 
Thuis werkt een ventilator prima om een verkoelende luchtstroom te creëren en dat voelt aangenaam. Een bevroren waterflesje neerzetten voor de ventilator zorgt voor nog meer koelte. 
Het is nog niet duidelijk of het gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte zorgt voor een grotere kans op coronabesmetting. Daarom wordt dit vooralsnog afgeraden.

Zonwering
Sluit niet alleen de gordijnen van de ruimte waar je vandaag werkt maar denk eraan om ook in de overige ruimtes zo veel mogelijk de zonneschermen, luxaflex en rolluiken te sluiten nog voordat de directe zon op de ramen staat. Dit helpt om de hele woning gedurende de dag koel te houden.

Kleding 
Synthetische stoffen ademen minder, waardoor je sneller transpireert. Draag daarom luchtige kleding van natuurlijke materialen zoals katoen. Kies de outfit slim, je kunt prima op blote voeten of met een korte broek beeldbellen, dat ziet niemand.

Drinken
Houd het lichaam gehydrateerd door voldoende te blijven drinken, drink daarom ook als je geen dorst hebt.
Het zal verleidelijk zijn om nu vaker suikerhoudende dranken te nemen zoals frisdrank of sap maar suiker onttrekt juist vocht aan het lichaam en werken dus averechts. Dit geldt ook voor cafeïne. Kies liever voor een extra glas water.

Goed zitten 
Bij thuiswerken is de juist zithouding altijd een punt van aandacht, maar het materiaal waarop je zit speelt nu ook mee. Een van de voornaamste plekken waar je zweet is namelijk je rug. Ga daarom niet op een plastic stoel of bank zitten waardoor zweet niet goed vanaf de huid kan verdampen. Plastic voelt niet prettig aan op een bezwete huid en je koelt er bovendien minder goed door af.

Blote voeten
Voeten spelen een grote rol in het reguleren van je lichaamstemperatuur. Dit komt omdat ze, in tegenstelling tot andere lichaamsdelen, verbindingen tussen slagaders en aders bevatten die uitzetten bij warme temperaturen waardoor er meer bloed naar de huid trekt dat ervoor zorgt dat je lichaam afkoelt. Daar kun je gebruik van maken door schoenen te dragen die ademen (geen warme (sport)schoenen) of met blote voeten op de koude vloer te zitten.

Blijf bewegen
Regelmatig tijdens het werk even de tijd nemen om te bewegen, bijvoorbeeld door een korte wandeling of opstaan om drinken te pakken, heeft een positief effect op de productiviteit.

Verstandig sporten
Plan sport en beweging op slimme momenten, zoals ’s ochtends heel vroeg, in plaats van midden op de dag. Het is namelijk niet verstandig om heel intensief te sporten met hoge temperaturen. Wat wel goed is om te weten, is dat een fit lichaam een betere warmtetolerantie heeft. Sporten heeft dus ook hierin op langere termijn een positief effect.


Door: Berber Golsteijn - Pruim 

Bron: Werken met extreem warm weer Arboportaal 

Terug naar overzicht

Direct contact

Stedumermaar 6
9735 AC  GRONINGEN

T: 050 - 317 65 25
E:

F: 050 - 317 65 35
KvK: 02086372