VerzuimWeg. Ziekte overkomt je, verzuim is een keuze.

Stoppen met roken – waar bemoeit de werkgever zich eigenlijk mee?

De maand oktober staat in het teken van stoppen met roken. Sommige werkgevers kloppen bij ons aan voor stoppen-met-roken interventies. Andere werkgevers vragen zich af of ze überhaupt een rol hebben in het beïnvloeden van leefstijl en dus ook roken.

Waar bemoei ik mij eigenlijk mee? Wat vinden de medewerkers er eigenlijk van dat wij een mening hebben over roken? Dit soort vragen horen wij nog weleens voorbij komen.

Ons advies is; ja bemoei je ermee. De reden is simpel, jaarlijks overlijden 35.000 Nederlanders door roken, overgewicht of probleemdrinken. Rokers hebben bovendien vaak meer leefstijlproblemen blijkt uit onderzoek (Bron: CBS). Werkgevers hebben daarmee alle reden om zich zorgen te maken over rokende medewerkers. 

Steeds meer werkgevers besteden al aandacht aan de leefstijl van medewerkers. Dit is een goede ontwikkeling volgens bedrijfsarts Arjen Nijboer. Hij adviseert werkgevers om roken te ontmoedigen en waar mogelijk medewerkers te ondersteunen bij het stoppen met roken. Volgens de NVAB is het namelijk wetenschappelijk bewezen dat rokers jaarlijks 2,8 dagen meer ziekteverzuim hebben dan niet-rokers. Daarbij sterft de helft van de jaarlijkse 20.000 tabaksdoden voor de pensioengerechtigde leeftijd. 

Samen moeten we er alles aan doen om het roken verder te ontmoedigen en terug te dringen. Bedrijfsartsen dragen daaraan bij door in het spreekuur (preventief) aandacht te besteden aan factoren als roken - maar daarbij zou evengoed aandacht besteed kunnen worden aan aspecten als voeding en beweging.
Naast de preventieve rol van de bedrijfsarts in de spreekkamer adviseert Arjen Nijboer werkgevers om aandacht te besteden aan de leefstijl van medewerkers waarbij met voorrang het advies is om stoppen met roken aan te pakken.

Lees hier meer over de rol van de bedrijfsarts bij stoppen met roken.

Door: Arjan Nijboer en Berber Golsteijn 

Terug naar overzicht

Direct contact

Stedumermaar 6
9735 AC  GRONINGEN

T: 050 - 317 65 25
E:

F: 050 - 317 65 35
KvK: 02086372