VerzuimWeg. Ziekte overkomt je, verzuim is een keuze.

Verplichte quarantaine bij code oranje; wel of geen verlof?

Voor landen met een code oranje geldt: ‘vakantiereizen afgeraden’. Bij terugkomst uit een oranje gebied geldt het ‘dringende advies’ om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Maar als medewerkers niet thuis kunnen werken, voor wiens rekening is dan het verlof?

Wanneer een medewerker er bewust voor kiest om op vakantie te gaan naar een land met code oranje, kan de medewerker weten dat verwacht wordt dat hij na terugkeer in quarantaine gaat. Omdat hij dit op voorhand weet kan gesteld worden dat de medewerker willens en wetens de keus maakt om na de vakantie twee weken geen arbeid te kunnen verrichten. De medewerker heeft dan dus geen recht op loon tijdens de periode van thuisquarantaine.

Kan een medewerker vanuit huis werken? Dan kan er gewoon doorgewerkt worden en zal het loon moeten worden doorbetaald.

Protocol opstellen
Het is wel verstandig om medewerkers vooraf duidelijk kenbaar te maken wat het standpunt is vanuit de organistatie. Bijvoorbeeld door een protocol op te stellen of een memo te verstrekken.
En ze daarin vooraf af te raden naar landen te reizen waarvoor code oranje geldt. En wanneer ze dit, desondanks, wel doen ze gedurende de 10 dagen thuisquarantaine na terugkeer geen recht hebben op loon, tenzij ze thuis kunnen werken.

Als een werknemer afreist naar een land met code geel, maar dat land tijdens de vakantie van kleur verschiet naar oranje heeft de medeweker (ook als hij niet kan thuis werken) waarschijnlijk toch recht op loon. De werknemer kon namelijk op het moment van afreizen niet weten dat hij na terugkeer in thuisquarantaine zou moeten en dus niet naar het werk kan komen.

Lees hier meer artikelen over dit onderwerp. 

Online afspraak maken coronatest
Medewerkers kunnen nu zelf online een afspraak maken voor een coronatest, dit kan 24 uur per dag. Na de test zal ook de uitslag online in te zien zijn. De aanvrager krijgt een email of sms als de uitslag beschikbaar is.
Om de afspraak te maken, moet worden ingelogd met een DigiD. Vervolgens moet een postcode worden opgegeven. De aanvrager krijgt daarna maximaal drie opties te zien met tijden van testlocaties in de buurt.
De mogelijkheid om telefonisch een afspraak te maken, blijft ook gewoon mogelijk.

Lees hier meer informatie over het online maken van een afspraak op de website van de rijksoverheid. 

 

Terug naar overzicht

Direct contact

Stedumermaar 6
9735 AC  GRONINGEN

T: 050 - 317 65 25
E:

F: 050 - 317 65 35
KvK: 02086372