VerzuimWeg. Ziekte overkomt je, verzuim is een keuze.

Contactadvertentie: Miljard euro zoekt baasje

’s Lands grootste pensioenfonds ABP is sinds enige tijd op zoek naar rechthebbenden op een geschatte één miljard euro aan niet aangevraagd, en dus niet uitgekeerd arbeidsongeschiktheidspensioen.

Het is niet bekend hoeveel geld er bij andere pensioenfondsen en -verzekeraars is blijven liggen, maar ik acht de kans groot dat ABP niet het enige fonds is waar nog wat geld in de la ligt te wachten. Het is op zichzelf niet verwonderlijk, want eerlijk is eerlijk: wie weet nou echt wat er in zijn of haar pensioenreglement staat?

Een arbeidsongeschiktheidspensioen is bovendien niet écht een sexy regeling, omdat het gepaard gaat met allerlei andere ingewikkelde regelingen en wetgeving. Simpel gezegd: een arbeidsongeschiktheidspensioen is feitelijk een aanvullende verzekering bij arbeidsongeschiktheid welke een aantal aangename zaken kan regelen bij arbeidsongeschiktheid; denk bijvoorbeeld aan (gedeeltelijk) premievrije pensioensopbouw, of een aanvulling op de WIA-uitkering. Je moet alleen wel weten dát het bestaat en óf je er aanspraak op kunt maken.

Gelukkig kom ik in mijn werk steeds meer medewerkers en werkgevers tegen die zich al in een vroeg stadium afvragen wat het inkomensperspectief is op het moment dat de medewerker op een WIA-uitkering afstevent; in veel gevallen is er een zogenoemd bovenwettelijke regeling van toepassing waarop een medewerker bovenop een WIA-uitkering mogelijk aanspraak kan maken, welke het leed van de WIA iets kan verzachten. De andere kant van de medaille is dat het soms om slechts een tijdelijke aanvulling gaat, welke als onbedoeld effect kan hebben dat met name gedeeltelijk arbeidsongeschikten zich qua inkomen zekerder voelen dan ze daadwerkelijk zijn.

Kortom: het is altijd aan te raden om als arbeidsongeschikte medewerker, of als goed werkgever vóór de medewerker, inzicht te laten verschaffen in de gevolgen voor het inkomen, waarbij niet alleen de wettelijke, maar ook de bovenwettelijke inkomensverzekeringen goed worden belicht. Zo voorkomen we onaangename verrassingen voor de medewerker en zorgen we bovendien dat die arme één miljard euro niet zo lang zonder zijn baasje hoeft. 

Ruben Harms - Register case- en caremanager. 

Meer weten over de berekeningen die wij voor u kunnen maken? Kijk hier.  

Terug naar overzicht

Direct contact

Stedumermaar 6
9735 AC  GRONINGEN

T: 050 - 317 65 25
E:

F: 050 - 317 65 35
KvK: 02086372