VerzuimWeg. Ziekte overkomt je, verzuim is een keuze.

Bedrijfsarts Arjen Nijboer bij RTV Noord: thuiswerken met hoge temperaturen

Tip voor thuiswerken met hoge temperaturen

Een grote hoeveelheid mensen werkt nu en misschien wel de rest van deze zomer thuis. In combinatie met de stijgende temperaturen en de voorspelling van een warme zomer, ontstaan er vragen over wat de rol van de werkgever is ten aanzien van de omstandigheden tijdens het thuiswerken.

Waar veel bedrijfspanden airco hebben, is dat bij de meeste woonhuizen niet het geval. De meest ideale temperatuur om te werken in de zomer ligt tussen de 23 en 26˚C. Het goed reguleren van de temperatuur in een woonhuis is in de zomerperiode lastig.

Een bijzondere situatie, want het thuiswerken komt op dit moment grotendeels voort uit een advies vanuit de overheid. Normaal gesproken wordt er gesproken van een “thuiswerkplek” als werkgever en medewerker kiezen voor werken vanuit huis. De werkgever moet de thuiswerkplek dan ook betrekken in het arbobeleid.

Hoewel de zorgplicht voor werkgevers ook nu gewoon geldt, kan er niet van werkgevers verwacht worden dat ze gelijk iedereen optimaal kunnen faciliteren thuis. Wat werkgevers wel kunnen doen, is medewerkers helpen met het creëren van de meest optimale omstandigheden, bijvoorbeeld door het verstrekken van informatie en tips.  

Want niet alleen de omgevingstemperatuur bepaalt of we het warm hebben. Ook de relatieve luchtvochtigheid, de luchtsnelheid, de warmtestraling, kleding en fysieke inspanning spelen daarin een rol. Er zijn dus factoren waar medewerkers zelf invloed op hebben.  

Verder heeft de stijging van de temperatuur effect heeft op de productiviteit en neemt het concentratievermogen bij warmte af. Daarom hebben onze expert de volgende tips voor werkgever en medewerkers als het gaat om thuiswerken onder de huidige weersomstandigheden.

Tijdstip 
Begin ’s ochtends, als het kan, eerder met werken. In de ochtend zijn de meeste mensen productiever en is de temperatuur nog niet al te hoog.

Slim plannen
Begin de dag met de taken waarvoor de meeste concentratie nodig is, dan is het nog koel. Je bewaart hierdoor automatisch de eenvoudigere klussen voor het warmste moment van de dag .

Ventilatie 
Ventileer de woning als de buitenlucht nog koel is, ook de ruimtes waarin niet gewerkt wordt. Daarmee trekt de warmte uit de woning. Sluit de ramen weer als de temperatuur buiten stijgt.

Ventilator 
Thuis werkt een ventilator prima om een verkoelende luchtstroom te creëren en dat voelt aangenaam. Een bevroren waterflesje neerzetten voor de ventilator zorgt voor nog meer koelte. 
Het is nog niet duidelijk of het gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte zorgt voor een grotere kans op coronabesmetting. Daarom wordt dit vooralsnog afgeraden.

Zonwering
Sluit niet alleen de gordijnen van de ruimte waar je vandaag werkt maar denk er aan om ook in de overige ruimtes zo veel mogelijk de zonneschermen, luxaflex en rolluiken te sluiten nog voordat de directe zon op de ramen staat. Dit helpt om de hele woning gedurendende dag koel te houden.

Kleding 
Synthetische stoffen ademen minder, waardoor je sneller transpireert. Draag daarom luchtige kleding van natuurlijke materialen zoals katoen. Kies de outfit slim, je kunt prima op blote voeten of met een korte broek beeldbellen, dat ziet niemand.

Drinken
Houd het lichaam gehydrateerd door voldoende te blijven drinken, drink daarom ook als je geen dorst hebt.
Het zal verleidelijk zijn om nu vaker suikerhoudende dranken te nemen zoals frisdrank of sap maar suiker onttrekt juist vocht aan het lichaam en werken dus averechts. Dit geldt ook voor cafeïne. Kies liever voor een extra glas water.

Goed zitten 
Bij thuiswerken is de juist zithouding altijd een punt van aandacht, maar het materiaal waarop je zit speelt nu ook mee. Een van de voornaamste plekken waar je zweet is namelijk je rug. Ga daarom niet op een plastic stoel of bank zitten waardoor zweet niet goed vanaf de huid kan verdampen. Plastic voelt niet prettig aan op een bezwete huid en je koelt er bovendien minder goed door af.

Blote voeten
Voeten spelen een grote rol in het reguleren van je lichaamstemperatuur. Dit komt omdat ze, in tegenstelling tot andere lichaamsdelen, verbindingen tussen slagaders en aders bevatten die uitzetten bij warme temperaturen waardoor er meer bloed naar de huid trekt dat ervoor zorgt dat je lichaam afkoelt. Daar kun je gebruik van maken door schoenen te dragen die ademen (geen warme (sport)schoenen) of met blote voeten op de koude vloer te zitten.

Blijf bewegen
Regelmatig tijdens het werk even de tijd nemen om te bewegen, bijvoorbeeld door een korte wandeling of opstaan om drinken te pakken, heeft een positief effect op de productiviteit.

Verstandig sporten
Plan sport en beweging op slimme momenten, zoals ’s ochtends heel vroeg, in plaats van midden op de dag. Het is namelijk niet verstandig om heel intensief te sporten met hoge temperaturen. Wat wel goed is om te weten, is dat een fit lichaam een betere warmtetolerantie heeft. Sporten heeft dus ook hierin op langere termijn een positief effect.

Het RIVM heeft ook een speciale webpagina over hitte in coronatijd ingericht.

Direct contact

Stedumermaar 6
9735 AC  GRONINGEN

T: 050 - 317 65 25
E:

F: 050 - 317 65 35
KvK: 02086372